Přinášíme vám vyzkoušený recept hovězí pečeně. Ale ne tak ledajaké! Toto konkrétně je znojemská hovězí pečeně, což je již tradiční pokrm z hovězího masa, který ocení nejeden labužník.

Počet porcí: 4Obtížnost receptu: středníČasová náročnost: - minut

Ingredience Receptu

  • 600 g zadního hovězího (loupané plece)
  • 30 g slaniny
  • sůl
  • mletý pepř
  • 60 ml oleje
  • 50 g cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 20 g másla
  • 80 g sterilovaných okurek

Postup přípravy hovězí pečeně

Hovězí maso si protkneme připravenou slaninou, osolíme a opepříme, zdresírujeme a takto připravené hovězí ze všech stran prudce opečeme. Opečené maso vyjmeme a ve zbylém  tuku po opékání masa připravíme cibulový základ, který zalejeme vodou. Do tohoto základu vrátíme opečené maso a  nádobu přiklopíme. Nyní dáme do rozehřáté trouby a hovězí maso dusíme. Během dušení maso opatrně obracíme, přeléváme šťávou a dále podle potřeby podléváme. Když je hovězí maso měkké, vyjmeme ho ze šťávy. Tuto šťávu si na plotně vydusíme na tuk a zaprášíme moukou, zalejeme vodou, rozmícháme a hezky provaříme. Na másle si nyní orestujeme na podélné nudličky nakrájené sterilované, nejlépe znojemské :-) , okurky. Na okurky následně přecedíme provařenou šťávu.

Poznámka k receptu

Znojemskou hovězí pečeni snad nelze podávat jinak, než s rýží a případně dobrým mladým vínem, například Veltlínským zeleným.